Program


SAKK (CHESS) MUSICAL

SAKK (CHESS) MUSICAL

Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene.
 több

Miközben a világ a Mamma Mia! című zenés darab kapcsán élteti az ABBA két zenei kulcsfiguráját, addig a musical hagyományait előnyben részesítők a 25 éve született SAKK-ért (CHESS) hálásak Benny-nek és Björn-nek.

A lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak.
A történet röviden: az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka) kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is.

A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban…

A zene, melynek egyik legismertebb tétele a One Night In Bangkok számos feldolgozást megért már, pedig nem ez az egyetlen telitalálatos dallam, mely a musical szabályai szerint többször is felcsendül a mű során. Azonnal fülbemászó a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody’s Side, keletiesen energikus a The Soviet Machine és stílusosan emelkedett hangvételű az Anthem. Lírai dalokból a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else’s Story emlékezetesek, a legnagyobb bravúr mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility). Utóbbiban ugyanis négyen négyfélét énekelnek - teljes összhangban!

KÖZREMŰKÖDIK A JAZZ AND MORE KÓRUS ÉS A PS PRODUKCIÓ ZENEKARA

Zeneszerzők:      BENNY ANDERSSON, BJÖRN ULVAEUS
Szövegíró:          TIM RICE
Rendező:           CORNELIUS BALTUS
Producer:           SIMON EDIT
Koreográfus:       KAREN BRUCE
Látványtervező:   ERKEL LÁSZLÓ KENTAUR
Magyar szöveg:  ROMHÁNYI ÁGNES
Dramaturg:         RIGÓ BÉLA
Világítástervező: CHRISTOPHER HIRST
Karmester:         BALASSA KRISZTIÁN
Kórusvezető:      LOVAS KRISZTINA
Tánckarvezető:   LOPUSNY ANNA
Rendezőasszisztens:HAJÓS ESZTER
Produkciós vezető:KÉKESI MIKLÓS
Művészeti vezető:PÓKA BALÁZS

 

 

Ajánló


Igazi sci-fi történet a 300 év múlva játszódó We Will Rock You QUEEN…

A világszerte népszerű, kultikus Polanski-filmből készült vámpírkomédia méltán elhíresült magyarországi változata 2017-ben ünnepli…